Akvarij

23.10.2011. u 11:30

Obzirom da imamo malo vrtno jezerce i u njemu ribice zlatne karase, od bojazni da nam ne podlegnu nadolazećim niskim temperaturama, premjestili smo ih u akvarij u kuću. Obzirom da su karasi hladnovodne ribice, kupili smo samo pumpu i staklo (akvarij).



Kada smo ga stavili na postojeće mjesto nekako nam je izgledalo «prazno» pa smo smislili okvir i poklopac od iverala i napravili ga u boji našeg namještaja. Zadovoljni smo napravljenim pa evo i vama ideja. U poklopac smo ugradili led svjetlo, a na poklopcu imaju i zračnici, ma super je sve ispalo, funkcionalno i lijepo. Ribice su vesele i zdrave, odlično smještene i svi skupa uživamo, prije nisam imala akvarij pa nisam ni znala da je to tako lijepo i zanimljivo. Naše jezerce na proljeće uređujemo u dublje i veće tako da će narednih zima ribice ostati u svome prostoru a akvarij ćemo nastaniti sa nekim drugim toplovodnih ribicama.


0 Komentara | Print | # | ^

TIKVE

02.10.2011. u 13:00

Jesen nam je stigla, sve je u znaku buča, kestena....Želim vam predstaviti tikve koje sam uzgojila, ovih dana ih berem, jestive sam već brala i naravno pojedene su, a neke još berem jer im valjda sve pogoduje da i dalje rastu i zriju. Da ne duljim, evo ih:

Zelena tikva ili Goose gourd što znači guščji vrat, prekrasna ukrasna tikva koja može narasti dosta velika, da se bolje izrazim dugačka. Vratovi tikve mogu biti uspravni, savinuti...tikva se suši i prave se ukrasi, prekrasne guske-za one nadarenije ili izbuši se rupa i napravi hranilica za ptice-za one koji nemaju puno vremena, ali u svakom slučaju lijepa je i dekorativna, čak i kada visi sa ograde jer ima vriježe koje se pružaju i hvataju za oslonac, super ju je vidjeti i kako visi, raste, poslije ukras u domu, ne mogu se nadiviti ove tikve.
Zametnuti plod

Patišon je već poznata tikva bijele boje oblika cvijeta, ne naraste velika ali je ukuuuuusna jako, mogu se praviti razna jela. Patišon je bijele kore i mesa, spljoštena oblika. Ako niste znali ona je i jako zdrava tikva koja sadrži skoro sve vitamine grupe B, vitamin E i karotin. Sije se u petom mjesecu izravno u zemlju, u «kućice» razmak oko 50 cm, ne treba oslonac jer biljka ne formira vriježe a to je dobro znati. Znači nema penjanja ali ispod tikve se može malčirati da plodovi nisu u dodiru sa zemljom pa da ne trule. Bere se već tri mjeseca nakon sijanja.

Slike dolje: 1. zametnuti plod                    2. zreli plod











Hokaido tikva je tamno naranđasta tikva u vrijeme kada je zrela i spremna za berbu, jestiva je, ma ukusna jako, kraljica među jestivim tikvama. Spravljaju se razna jela, juhe, pohano, ma na 100 načina. Okus joj je po kestenima i puna je vitamina. Na hladnom i suhom mjestu može se sačuvati i do 6 mjeseci. Idealno za spremiti u podrum pa tijekom zime spravljati






TIGER MELON

Još nešto čemu se divim to je tigrasta dinja ili Tiger melon. Sjemenke sam u šestom mjesecu posijala u zemlju jer nisam mogla prije i to je urodilo plodom, stavit ću malo više slikica da vidite o čemu se radi. Kao prvo, lijepog je izgleda i mini forme, tj. veličina veće jabuke što se vidi na slici dolje kako stane u ruku. Plodovi su šareni, bude i točkastih i raznih šarenih. Kada se krene plod razvijati već tada bude šaren i tigrasti ali u zelenim nijansama, kreće prema žutim skroz dok plod ne sazrije u naranđasto-žute nijanse. Plod je jako mirisan, iznutra je bijelo. Okus po dinji samo malo slađe i intenzivnije. Na jednoj stabljici bude oko 5-8 plodova.

Slike ispod: zametnuti plod, vide se tigraste šare.












Zreli plod, vidi se boja i veličina













Ovo je nešto novo pa ako nekoga zanimaju sjemenke za sijanje neka me kontaktiraju.

0 Komentara | Print | # | ^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.