puzavi ružmarin

26.04.2009. u 19:38

Evo malo i o cvijeću kojeg jako volim uzgajati i uživati u njegovim mirisima i cvjetovima…. Za početak, jedan puzavi ružmarin kojemu je ovo druga godina kod mene, prezimio je u kući u hladnoj prostoriji ali temperature nisu ispod nule, sa jako slabim zalijevanjem tek toliko da korijen ima malo vlage ali opet ne previše da ne bi istrulio.

Evo slika kako trenutno izgleda:




I MALO TEORIJE O NJEMU:

RUŽMARIN je razgranati, zimzeleni grm koji može narasti i do dva metra visine. Postoje i puzavi. Listovi su kožasti, čvrsti, sjajni, dužine 2 do 3 centimetra. Gornja strana lista je tamnozelena, a naličje je svijetlozeleno. Rub lista je cjelovit i lagano povijen prema unutra. Ako se listovi protrljaju među prstima, ispuštaju intenzivan, jak miris. Cvjetovi su mali, ljubičasti, ružičasti, javljaju se u proljeće ili rano ljeto između listova na maloj peteljci. Cijela biljka je aromatična.
Raste u toplim podnebljima, a ako se uzgaja u kontinentalnom području, trebat će ga zaštititi od zime. U kontinentalnom ga je području stoga poželjno saditi u velike cvjetne posude koje će se dolaskom nižih temperatura lako premjestiti na zaštićeno mjesto.


Traži sunčani položaj, i to najmanje četiri sata direktnog sunca na dan, te dobro propusno tlo


Izvrsno podnosi orezivanje, pa ga se može oblikovati kao živicu, a vrlo je zahvalna biljka za izradu tzv. topiarija jer se orezivanjem može čito oblikovati poput skulptura.
Ružmarin se najlakše razmnožava tzv. povaljenicama i zelenim reznicama. Koristi se kao svjež ili sušen začin, te u ljekovite svrhe.

3 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.