KAKTUSI, zimovanje.

15.10.2009. u 19:46

Obzirom da se mi ljudi moramo pripremiti za zimu kupovanjem drva, pravljenjem zimnice i kupnjom zimske obuće i odjeće, vrijeme je da mislimo i na naše ljubimce, pri tome mislim na naše biljke koje su se cijelo proljeće i ljeto šepurile na našim balkonima, terasama, ne smijemo ni zimi zaboraviti na njih…...ne znam jesam li rekla ali kako sam kolekcionar kaktusa i veliki ljubitelj ostalog cvijeće i ukrasnog bilja, vrijeme je da upozorim kako adekvatno voditi brigu o cvijeću zimi……svima je dobro znano kako je uobičajena briga kod svih lončanica zimi smanjiti zalijevanje, ali kod kaktusa je to malo drugačije, te je vrlo važno pratiti izgled biljke…..





TEMPERATURA ZIMOVANJA od 8-12 °C smatra se idealnim.
Po mogućnosti može se staviti termometar u prostoriju sa kaktusima, te pratiti temperaturu, redovito provjetravati mjesto boravka ali paziti na temperaturne granice, jer iznad 18C, kaktusi se počinju buditi iz svog prijeko potrebnog sna....




Zimi treba paziti KAKO S VODOM, svaki mjesec minimalno, tek toliko da se zemlja malo površinski ovlaži.

SVJETLOSNI UVJETI zimi moraju također biti u skladu s temperaturom. Što je niža temperatura, to je kaktusu potrebno manje svjetla.






Normalno je da se kaktus malo smežura zimi, ali i takav kaktus je živ i pri prvom zalijevanju stanice će postići svoj uobičajeni stanični tlak koji će poravnati "bore" a ponekad i uspraviti poleglu biljku.






Sa željom da i sljedeće sezone uživamo u prekrasnim cvjetovima naših ljubimaca, ne zaboravimo im i ove zime tepati, pjevušiti i maziti ih pogledom.....





3 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.